Thaise viscurry met kokosrijst

Gezien in Vlaanderen Kookt

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
750 g witvisfilet, in blokjes
2 gedroogde limoenblaadjes
4 kleine chilipepertjes, zonder zaadjes en fijngehakt
1 kleine ui, grof gesneden
4 lente-uitjes, grof gesneden
2 teentjes look, gepeld
1 stengel citroengras, grof gesneden
1 duimgroot stuk galangawortel, grof gesneden
1 korianderwortel, grof gesneden
1 handje verse korianderblaadjes, grof gesneden
6 zwarte peperkorrels
1 tl gedroogde koriander
1 tl korianderpoeder
2 tl komijnpoeder
2 tl geraspte limoenschil
1 kl garnalenpasta
4 el olijfolie
650 ml kokosmelk
2 el vissaus
1 el olijfolie
2 el grof gehakte en ongezouten pinda's
2 el geraspte kokos
250 ml kokosmelk
500 ml water
2 lente-uitjes, in fijne ringen
1 teentje look, fijngesneden
1 stengel citroengras, in grove stukken
8 kerrieblaadjes, gehakt
3 zaadjes kardemom
0,5 tl kurkuma
1 tl gemalen komijn
450 g langkorrelrijst

Bereiden:

Maak de curry:

Week de limoenblaadjes 5 minuten in koud water.

Pureer de pepertjes, ui en lente-uitjes samen met de knoflook, citroengras, galangawortel, korianderwortel en -blaadjes, peper, gedroogde koriander en korianderpoeder, komijn, limoenschil en -blaadjes, garnalenpasta en 2 eetlepels olie in een keukenmachine.

Verhit de rest van de olie in een pan en voeg de helft van de currypuree toe. De rest houd je bij om al dan niet, volgens smaak, toe te voegen. Bak al roerend 30 seconden.

Giet de kokosmelk en vissaus erbij. Roer goed om en doe de vis erbij. Laat 15 minuten sudderen zonder deksel tot de vis gaar en de saus iets ingedikt is.

Maak de kokosrijst:

Verhit de olie en roerbak de pinda’s tot ze goudgeel zijn. Doe er de geraspte kokos bij en roer goed.

Voeg de kokosmelk en het water toe. Doe de lente-uitjes, look, citroengras en kerrieblaadjes erbij. Breng verder op smaak met de kardemon, kurkuma en komijn en breng aan de kook.

Voeg de rijst toe en breng, zonder deksel, aan de kook. Laat 10 minuutjes pruttelen, zet het deksel op de kookpot en laat op een klein vuurtje verder koken tot de rijst gaar is en het vocht is opgenomen.

Werk af:

Roer de korianderblaadjes door de curry en serveer met de kokosrijst.

Uit het boek "Vlaanderen kookt!"

Wekenlang trok sterrenchef Jan Buytaert doorheen het Vlaamse land. In het tv-programma ‘Vlaanderen Kookt’ piepte hij in de kookpotten van 30 kookgrage hobbychefs, op zoek naar de kookziel van de doorsnee Vlaming en de allerbeste recepten. Ze verklapten hem hun koestergerechten en vertelden hun verhaal. Geen standaardkost dus, wel karakterrecepten met een geschiedenis.

Van nostalgische Vlaamse gerechten die smaken naar de tijd van toen tot en met een collectie eigentijdse creaties. Kookkunsten die hun plaats in onze kookhistorie verdienen. Dit kook- en verhalenboek neemt u mee op een culinaire reis door Vlaanderen en serveert 30 unieke recepten. Recht uit hun hart in het uwe.

  • Titel: Vlaanderen kookt!
  • Uitvoering: Soft Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-693-6
  • Pagina's: 200
  • Fotografie: Portretten en sfeer: Stefanie Faveere / Food: Luk Thys
Lees meer over Vlaanderen kookt!

Inspiratie & blog