Salade 'nice to eat you' met gebakken schar

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in Tot op de Graat
Foto: Anouk Van De Wal ©

Ontdek heerlijke paasrecepten: van paasbrunch tot aan het diner!

Ontdek heerlijke paasrecepten: van paasbrunch tot aan het diner!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
4 kleine scharren
1 kleine krop radicchio in stukjes
1 stronkje witloof in reepjes
2 handjes veldsla
0,5 citroen
2 tl fijngeraspte citroenschil
2 handjes Parmezaanschilfers
2 el bloem
2 el olijfolie
1 el notenolie
versgemalen peper - zeezout

Bereiden:

Bereid de schar voor:

Ontschub de schar onder koud stromend water. Verwijder de vinnen en snijd de kop er schuin af. Maak een inkeping in het midden van de graat, snijd de filets los en verwijder de ingewanden.

Maak de salade:

Doe de twee soorten sla samen met de reepjes witloof in een kom en de geraspte citroenschil erover. Snijd met een dunschiller de schil van de citoen, versnijd de schil in brunoise (kleine blokjes) en leg kort in kokend water. Koel onmiddellijk af onder koud stromend water.

Bak de schar:

Versnijd de schar in stukjes. Breng de bloem op smaak met peper en zout en wentel de stukjes vis erdoor. Verwarm de olie en bak de scharstukjes kort aan.

Werk de salade af:

Doe de blokjes citroenschil en Parmezaanschilfers bij de salade. Besprenkel met notenolie, voeg een beetje peper toe en meng de salade.

Serveren:

Verdeel de helft van de vis over de borden, leg de sla en de de rest van de vis erop. Werk af met Parmezaanschilfers, geraspte citroenschil en wat grof zeezout.

Uit het boek "Tot op de graat"

Wij, de buren van de Noordzee, we zijn verwend. We hebben de lekkerste vis ter wereld zomaar voor het hengelen. Kabeljauw, wijting, zeeduivel of zonnevis. Stuk voor stuk juweeltjes. En zo horen we ze ook door onze handen te laten glijden, als iets heel kostbaars.

Dit is een boek vol portretten. Portretten van vissen met een wonderlijk levensverhaal. Hopelijk spreken ze tot jouw verbeelding. De recepten zijn zo basic mogelijk. Omdat de vissen zo volop tot hun recht komen, maar ook omdat Johan het geweldig zou vinden als thuiskoks er hun creativiteit verder op botvieren. Dan wordt dat lekkere eten op slag een overheerlijk feestmaal.

  • Titel: Tot op de graat
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-696-7
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Anouk Van De Wal
Lees meer over Tot op de graat

Inspiratie & blog