Lobster cock-a-leekie

Een recept van Jan Buytaert, zoals gezien in Panklaar

Trek eropuit en ontdek de bloesemkriebels in het B(l)oeiend Hageland

Trek eropuit en ontdek de bloesemkriebels in het B(l)oeiend Hageland

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
2 kreeften (ca. 500 gr per stuk)
enkele laurierblaadjes
enkele takjes tijm
1 braadkip
3 preistengels
1 ui
6 sint-jakobsschelpen
4 aardappelen, in schijfjes
3 stengels lente-ui
peper - zout

Bereiden: 

Zet een pot met water op het vuur. Doe er een snuifje peper en zout, enkele laurierblaadjes en enkele takjes tijm in. Laat opkoken en voeg de kreeften toe. Breng terug aan de kook en haal de pot van het vuur vanaf het moment dat het kookvocht opnieuw kookt. Laat afkoelen met de kreeften nog in het vocht. Hou de kreeften opzij eens ze afgekoeld zijn.

Breng in dezelfde pot opnieuw water aan de kook. Leg de braadkip erin en kruid met zout en zwarte peper. Voeg het groen van de preistengels, 1 ui, tijm en laurier toe. Laat een uurtje garen.

Snij het preiwit fijn. Halveer de sint-jakobsschelpen en de pruimen. Haal het kreeftenvlees uit de schalen en hou opzij.

Doe de kip in een aparte kom met een kwart van de bouillon en laat afkoelen. Voeg bij de resterende bouillon de aardappelschijfjes, het preiwit en de pruimen.  Smaak af met peper en zout. Laat verder garen en pluk de kip. Voeg de stukjes kip toe evenals de sint-jakobsvruchten en het kreeftenvlees.

Serveren:

Werk af met lente-ui en serveer in een diep bord. 

 

Inspiratie & blog